Klub OVEN


05. MAREC 2017

P(o)TUJ(mo) modro

Drugo srečanje Kluba OVEN v letu 2017 je bilo nekoliko drugačno. Tokrat smo se namreč iz Maribora preselili v naše najstarejše mesto Ptuj in preverili kako ekološko in trajnostno naravnani so na tem delu štajerskega konca.

Ker dogodke vselej uvrstimo v prostore, ki so zanimivi in nekoliko drugačni, ter odprti za širšo javnost, smo tokrat zavili v zanimivo in nekoliko drugačno Fürstovo hišo, ki že nekaj let nudi delovne prostore umetnikom in mladim ustvarjalcem. Več o njihovem poslanstvu in zanimivi zgodovini je povedal Davor Grabar. Danilo Čeh iz Znanstveno-raziskovalnega središča Bistra Ptuj je predstavil nov projekt »CityWalk«, s katerim bodo spodbujali prebivalce, da čim več pešačijo. S projektom želijo izboljšati urbano mobilnost, zmanjšati emisije hrupa in prometne zastoje, povečati varnost in boljše počutje ter zadovoljstvo prebivalcev regije ter obenem oblikovati različne ukrepe za izboljšanje trajnostnih oblik mestnega prometa. Ob tem je spomnil tudi na projekt »E-mobilnost sreča mala in srednja podjetja« ter povabil na julijski rally električnih avtomobilov, ki ga bodo pripeljali tudi na Ptuj. Skupaj z Javnimi službami Ptuj in še nekaterimi drugimi partnerji so v lanskem letu vzpostavili tudi prvi sistem brezplačne izposoje koles na Ptuju, v okviru katerega so obnovili stara in zavržena kolesa in jih tako predali v ponovno uporabo. Gregor Uhan iz Javnih služb Ptuj je ob tem izpostavil tudi vse bolj priljubljen Center ponovne rabe Ptuj ter povedal, da se vse več odpadkov na Ptuju reciklira in ponovno uporabi. Miran Kojc iz Društva za ekološke in prostočasne dejavnosti ZOJA, pa je predstavil številne projekt povezane z okoljem in trajnostnim razvojem ter aktivnosti s področja energetske učinkovitosti in izrabe obnovljivih virov energije. Izpostavil pa je tudi zanimiv projekt »CSO Energy Clusters TR-SLO«, ki ga izvajajo v sodelovanju s Turčijo, eden glavnih namenov pa je krepiti zmogljivost nevladnih in ostalih civilno družbenih organizacij na področju energetike.  

Ker smo Klub tokrat poimenovali P(o)TUJmo modro, smo dogodek še nekoliko nadgradili in obiskovalce povabili, da so na dvorišču Fürstove hiše preizkusili še vožnjo z okolju prijaznimi prevoznimi sredstvi, ki so primerna za vožnjo po mestnih ulicah: zložljivimi e-kolesi in električno rolko.

Kot vselej smo poskrbeli tudi za tiste manj mobilne, saj si je bilo dogodek mogoče ogledati tudi v živo preko Live streama na spletni strani www.oven-em.si. Tam lahko najdete tudi več informacij o Klubu OVEN ali pa nam pišete na klub.oven@gmail.com ali info@oven-emb.si.