Modre novice


17. DECEMBER. 2018

Izvirna slovenska čokolada za najslajše praznike

Čeprav ob omembi kvalitetne in posebne čokolade, najprej pomislimo na Švico, pa je odlična tudi domača, slovenska čokolada. Če radi eksperimentirate z okusi, ste zaprisežen čokoholik ali iščete izvirno darilo, vas vabimo v Ovnov svet prav posebnih slovenskih čokoladnih dobrot.

Slovenci smo mojstri čokolade

Ste vedeli, da se lahko Slovenci pohvalimo z bogato zgodovino izdelave čokolade?

Prva tovarna čokolade je nastala v Brestanici, kjer so v samostanu trapistov, 3. februarja 1896, zagnali prve stroje za proizvodnjo čokolade. Redovniki so s 30 zaposlenimi letno izdelali kar do 40 ton čokolade.

Tovarna čokolade je pred slabim stoletjem delovala tudi v Mariboru. Imenovala se je Mirim, leta 1922 pa sta jo na Prešernovi ulici odprla Ema in Karl Zalokar. Tovarna, ki je zaposlovala 200 delavcev, se je hitro širila zato so jo kmalu preselili v Melje, kjer je ostala vse do 2. svetovne vojne.

Leta 1922 pa je svoja vrata odprla tudi tovarna čokolade v Lescah, ki so jo redno obiskovali celo člani kraljeve družine Karađorđević. Tovarna se je kasneje razvila v vsem dobro znano, legendarno Gorenjko.

Čokoladne razvade na 1001 način

Ker se je na našem prostoru križalo znanje dunajskih čokoladnih mojstrov in italijanskih umetnikov sladic z domačimi dognanji, ni čudno, da se lahko danes Slovenci pohvalimo s kupom uspešnih čokoladnic, ki izdelujejo kvalitetne in izvirne slovenske čokolade. Med njimi je tudi Lucifer, ki prisega na nekoliko drugačne čokoladne okuse:

Če so azteški bogovi najraje uživali čokolado, pa so na starogrškem Olimpu stregli nektar oz. ambrozijo, ki je bil narejen iz medu. Zato ni čudno, da obe sestavini skupaj tvorita božanski okus, ki se skriva v čudoviti medeni bombonieri. Pod značilno slovensko panjsko končnico se skrivajo ročno izdelane medene čebelice.

 

Romantično sporočilo za nežne duše prinaša Cvetlična bomboniera. Ročno izdelane praline združujejo klasično kombinacijo mlečne in temne čokolade z nežnim okusom vijolice.

 

Kdo pravi, da moški ne marajo čokolade? S čokoladnimi cigarami in pralinami polnjenimi s konjakom boste razveselili tudi najbolj zagrizene sovražnike čokolade. Da bo uspeh zagotovljen pa je priložena še steklenička vrhunskega konjaka.

 

Če želite še korak dlje, izberite posute čokolade, ki vas bodo presenetile z dodatki čilija, soli, pisanih cvetov, goji jagod in chia semen ter celo kurkume in konopljinih semen.

 

Za večne klasike pa smo pripravili izbor elegantnih čokolad v obliki lično pakiranih pisem. Izbirate lahko med različnimi kombinacijami temne, mlečne in bele čokolade, na voljo pa je tudi čokolada brez sladkorja.

 

In to takšnih, oblitih s čokolado, v elegantnem steklenem kozarcu.

 

Presenetite obdarovance z okusom:

- karamelne čokolade in soli

- mlečne čokolade in kave

- medene čokolade

Poskusite pa tudi čokolado posuto s kandiranim sadjem in oreščki v mlečni, temni ali beli različici.

Čokolada je hrana bogov

Ste vedeli, da beseda čokolada izvira iz azteške besede »xocolātl«, kar pomeni »grenka voda« oziroma »grenka pijača«. Zrna kakava so prevreli ter jim dodali začimbe ali koruzni škrob. Pijača je veljala za hrano bogov in vir modrosti, spodbujala pa naj bi tudi fizično moč.

Ko so jo prinesli v Evropo so ji začeli dodajati sladkor. Prvo pravo tablico čokolade pa so leta 1842 izdelali v angleški tovarni čokolade Cadbury.

Nimate časa za iskanje daril? Izberite sladki božični paket!

Če se ne morete odločiti, katero čokolado izbrati, preizkusite 4 čokoladne darilne pakete, ki vsebujejo različne kombinacije izvirnih izdelkov iz odlične slovenske čokolade.

Sladki paketi so tudi odlična rešitev za božična in novoletna darila. Da pa vas letos rešimo prazničnega nakupovalnega stresa, smo v naši spletni trgovini v decembru pripravili prav posebno ponudbo kar osemnajstih različnih darilnih paketov za vse okuse.

Kam zahajajo ljubitelje slovenske čokolade?

Za konec pa še nekaj namigov, kaj obiskati, če ste ljubitelj slovenske čokolade: