Modre novice


11. JANUAR. 2019

Konopljino olje za hujšanje stopi praznične kilograme

Lekarniška zbornica Slovenije je decembra v javnost poslala opozorilo, da se Slovenci med prazniki v povprečju zredimo kar za dva kilograma.

Če tudi vi sodite med tiste, ki so se v minulih dneh prevečkrat pregrešili, vam svetujemo, da v januarskih dneh v svojo prehrano vključite nekaj izdelkov iz industrijske konoplje. Hvaležno vam ne bo le telo, temveč tudi prebava. Pa še odvečni kilogrami bodo hitreje skopneli.  

V prazničnih dneh lahko namreč večje količine alkohola, mastne hrane in sladkarij povzročijo:

-          težave s prebavo

-          zamaščenje jeter

-          poslabšanje sladkorne bolezni

-          večje tveganje za bolezni srca, ožilja in dihal

Konopljin čaj za spanje

Da boste v telesu znova vzpostavili ravnovesje in dvignili splošno počutje, si privoščite skodelico ali dve konopljinega čaja. Klorofil v konopljinih listih namreč blagodejno vpliva na želodec in znižuje kislino. Zato za najboljše učinke izberite slovenski konopljin čaj iz ekološke pridelave.

Redno pitje konopljinega čaja pomirja in izboljšuje kakovost spanca. Konoplja namreč vsebuje vitalno maščobno kislino triptofan, ki jo telo nujno potrebuje, a ne zna tvoriti samo. Ker prav pomanjkanje te kisline velikokrat povzroča nespečnost, zvečer spijte skodelico konopljinega čaja in si privoščite krepčilen spanec.  

Kako pripraviti konopljin čaj?

Konopljin čaj tudi krepi imunski sistem, odpravlja prebavne težave in znižuje holesterol, zato je odličen pripomoček za razstrupljanje v januarskih dneh. Čaj pa je odlična osnova tudi za pripravo različnih napitkov na osnovi konoplje. Ker okus spominja na zeliščne čaje, ga lahko obogatite z različnimi dodatki, ki bodo še obogatili njegove pozitivne učinkovine.

Za krepčilen zimski napitek potrebujemo:

-          2 dcl vode

-          1-2 čajni žlički konopljinega čaja

-          med, kokosov sladkor ali javorjev sirup

-          mleko

-          žlička konopljinega olja ali masla

-          1 žlička konopljine moke

-          po želji še cimet ali muškatni orešček

-          ingver

Priprava:

-          vodo ogrejemo na 80°C

-          v njej razstopimo nekaj kapljic olja ali masla (da izkoristimo pozitivne terapevtske učinke kanabinoidov, ki se vežejo na maščobe, saj v vodi niso topni)

-          dodamo konopljin čaj in počakamo 5-10 minut (odvisno od tega, kako močan čaj želite)

-          čaj precedimo

-          če želite nekoliko bolj kremast okus, skuhajte čaj v 1 dcl mleka in 1 dcl vode ter dodajte žličko konopljine moke

-          čaj lahko sladkate z medom, javorjevim sirupom ali kokosovim sladkorjem

-          za nekoliko bolj eksotičen okus pa napitku primešajte še ščepec cimeta in muškatnega oreščka ter dodajte nekaj naribanega ingverja

Konopljin čaj pa ni le krepilna pijača za hladne dni, temveč tudi osvežilen napitek, ki telo ohladi v poletni vročini. Čaj le postavite za nekaj ur v hladilnik in že lahko uživate v osvežilnem konopljinem ledenem čaju.

Vsestranska industrijska konoplja

Industrijska konoplja je res posebna rastlina, saj so dejansko užitni prav vsi njeni deli. Če ste se odločili, da v januarju nekaj obrokov zamenjate s skledo solate, za bogatejši okus dodajte slovensko konopljino olje in konopljina semena.

Semena imajo blag okus po oreščkih, zato jih lahko uporabite tudi kot dodatek omakam, smoothijem, jih zmešate v jogurt, testo za kruh ali pecivo. Lahko pa si jih preprosto privoščite kot samostojen zdrav prigrizek.

Konopljina semena skrivajo tisočletne modrosti

Blagodejne učinkovine, ki jih telo dobi iz oluščenih ali neoluščenih konopljinih semen so namreč dobro poznali že na Kitajskem pred 6000 leti. Semena namreč:

-          so bogat vir beljakovin (vsebujejo kar 3-krat več beljakovin kot soja)

-          vsebujejo kar 65% goblina, ki ga telo uporablja pri tvorjenju protiteles in krepitvi imunskega sistema

-          pospešujejo izgorevanje maščob, kar prispeva k večji vzdržljivosti in hitrejšemu izgubljanju telesne maščobe

-          vsebujejo esencialne aminokisline, potrebne za pravilno delovanje možganov, rast in razvoj, presnovo, zdravje kosti ter obnavljanje kože in las

-          ne vsebujejo škodljivega holesterola

Konopljino olje na tešče

Žlička ali dve hladno stiskanega konopljinega olja na tešče ali kot dodatek jedem ali omakam, bo zaradi idealnega razmerja maščobnih kislin omega 3 in omega 6 pozitvno vplivalo na:

-          preprečevanje bolezni srca in ožilja

-          blaženje menstrualnih težave

-          zdravljenje kožnih bolezni (npr. akne in luskavica)

-          artritis, diabetes in kronično vnetje mehurja

-          zdravljenje depresije

Najbolj učinkovito je pri nizkih temperaturah, zato je primerno za pripravo hladnih jedi. Hraniti pa ga morate v hladnem, suhem in temnem prostoru, da ne izgubi koristnih sestavin in odličnega okusa.  

In še tole: izdelki iz industrijske konoplje ne vsebujejo laktoze in glutena, zato so primerni tudi za ljudi s celiakijo in alergike.

 

Foto: www.bretthoebel.com